neděle 22. prosince 2013

Nehnětený chleba

Suroviny:
  • 300 g špaldové mouky hladké
  • 1,5 lžičky sušeného droždí
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1/2 hrnku vody
  • 1 lžíce olivového oleje
Smícháme všechny uvedené suroviny a necháme těsto minimálně 8 hodin při pokojové teplotě kynout zakryté utěrkou.
Následně těsto položíme na pomoučněný vál a roztáhneme na placku asi 1cm vysokou. Necháme 15 minut odpočinout. Po 15 minutách těsto přeložíme zhora dolů, zespodu nahoru, z leva doprava a zprava doleva. Těsto necháme ještě hodinu kynout přikryté utěrkou.
Mezitím si rozpálíme troubu na 200°C, vložíme do něj formu na pečení, nebo plech aby se nám rozehřál, a následně do horké formy vložíme celé těsto.
Dobré je na spodek trouby vložit ještě jeden plech a při vkládání chleba na něj vylít studenou vodu tak, aby se trouba zapařila. Chleba pak nebude praskat a ani se tolik připékat. (Při prvním pečení jsem to ještě nevěděl)
Pečeme přibližně 60 minut.
Po vyjmutí z trouby položíme chleba na mřížku a necháme pod plátnem vychladnout.
Tip: Do těsta můžeme přimíchat různá semínka, oříšky, olivy, nebo sušená rajčata.

Průměrné výživové hodnoty na 100g:

bílkovinysacharidytukykjkcal
7,5147,941,621068,20255,30

Žádné komentáře :

Okomentovat